Mikrofon seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Mikrofon seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Eğer yeni bir mikrofon almaya karar verdiyseniz ve çok fazla bilginiz yoksa çok çeşitli mikrofon türleri ve geniş yelpazede değişen fiyatlar kafanızı karıştıbilir.
Elbette, bir mikrofonun fiyatının, üreteceği sese ait kaliteyi yansıttığı genel olarak doğrudur. Bununla birlikte, küçük bir araştırma yaparsanız, birçok açıdan iyi performans gösteren makul fiyatlı mikrofonların da bol olduğunu görürsünüz.
Çeşitli mikrofon tiplerinin sesi nasıl işlediğini ve neyi amaçladıklarını anlamak, size canlı performanslarınızı ve kayıtlarınızı geliştirme konusunda yardımcı olur .Bu kılavuz, bütçenize ve gereksinimlerinize uyacak doğru mikrofonu bulmanıza yardımcı olmak için birçok farklı mikrofon tipi ve modelinin en önemli özelliklerini kapsıyor.
Yeni bir mikrofon almadan önce kendinize sormanız gereken en önemli soru:
Yeni Mikrofonunuzu Nerede, Ne Amaçla, Nasıl Kullanacaksınız?
Bir mikrofon seçerken kendinize sormanız gereken en önemli şey, onu nasıl kullanmayı planladığınız olduğudur. Vokal için sahnede mi kullanacaksınız, yoksa enstrüman tipi bir mikrofon mu bakıyorsunuz? Belki de sadece ev-stüdyo kaydı için bir mikrofona ihtiyacınız var ya da her iki durumda da iyi performans gösterecek bir ürün arıyorsunuz…
Mikrofon alırken, kullanacağınız ortama ve kullanım amacına uygun seçim yapmanız gerekmektedir. Örneğin; ev stüdyosunda temel demoları kaydetmek için kullanmayı planlıyorsanız, bir Neumann stüdyo mikrofonuna binlerce lira harcamak mantıklı olmayabilir. Akustik büyük olasılıkla kusursuz olmayacak ve toplam maliyetinizi arttıran bir high-end mikrofon preamp ile birleştirmek isteyeceksiniz. Sonuç olarak, ev ortamı için daha az hassas ve daha ekonomik bir mikrofon daha iyi bir seçim olabilir.
Hem stüdyo, hem de sahnede size hizmet edecek tek bir mikrofon bulmak isterseniz, bir dizi model bu görevi üstlenecektir. Örneğin, Shure SM57 ve SM 58 her iki ayarda da yaygın bir şekilde kullanılan popüler mikrofonlardır.
Pratik ve Ekonomik Tercih: USB Mikrofonlar
Eğer yüksek bir kayıt kalitesine ihtiyacınız yoksa ve kayıt için başka bir ekipmanınız bulunmuyorsa USB bağlantısına sahip, doğrudan bilgisayarınıza giriş yapabileceğiniz modellere bakmanız da fayda olacaktır. Ayrıca kayıt için ses kartı gerektirmediğinden çok daha ekonomik bir tercih olacaktır. Usb mikrofonlara örnek olarak; Rode NT-USB, Samson C01 USB, M-Audio Vocal Studio Pro gibi modeller gösterilebilir. USB mikrofonlar kendi içine entegre bir ses kartıyla çalışır. Her ne kadar pratik bir kayıt imkanına sahip olsalar da, profesyonel kullanım için tercih edilmezler. Çünkü bu mikrofonların içindeki entegre ses kartlarının kalitesi, haricen kullandığımız modellerle aynı performansı verememektedir.
Kayıt Kalitesi Tek Başına Yeterli Olmayacaktır!
Eğer stüdyo kaydı alıyorsanız elbette daha performanslı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır, fakat burada sonucu belirleyecek en az kayıt kaliteniz kadar, yapmış olduğunuz analog veya dijital işlemlerin başarısı. Yani elbette iyi bir mikrofon ve ses kartına sahip olmak çok başarılı kayıtlar alacağınız anlamına gelmez. Bunun tam aksini de düşünmek mümkündür. Ortalama bir ses kartı veya mikrofonla aldığınız kaydı doğru bir prosesten geçirdiğinizde çok daha kaliteli bir tona sahip olacaksınız.