Cami İçi Ses Sistemi Nedir?
Cami İçi Ses Sistemi Nedir?
Camii içi
ses sistemi nedir?
Cami içi ses sistemi birçok bileşeni mevcut bir sistemdir bu yazıda cami ses sistemlerinde yeni kullanılmaya başlanılan bir ürünü inceleyeceğiz.
Dijital mikser nedir ve
nerelerde kullanılır.
Dijital mikser geleneksel analog mikserlere kıyasla mikrofona giden sinyalleri potansalar ve elektronik devrelerle değil yazılımla değiştirilebilen ve farklılaştırabilen sistemdir. Pek çok farklı çeşitleri olmasına karşın cami içi ses sistemlerinde kullanılması isabetli olan versiyonu full dijital mikserdir. Piyasada bulunan yarı dijital mikserleri tavsiye etmememizdeki nokta hem analog bir mikserin kullanım zorluklarını barındırdığı gibi hem de ful dijital bir mikserin avantajlarını barındırmaktadır.
Full dijital mikserlerde Sistemin tamamen bir dijital ara yüzden kontrol edildiği bu mikserde dahili wifi ı bulunan mikserin oluşturduğu ağa kat ılınarak miksere bağlantı yapılır. Analog mikserde gördüğümüz bütün analog ara yüzü ve dahi çok daha farklı özellikleri tablet bilgisayar ve akıllı telefonlarla yönetme özelliği mevcuttur.
Peki nedir bu özellikler
Öncelikle dijital mikser tüm mikserlerde olduğu gibi sadece bir mikrofon sürücüsüdür, dijital mikser üzerinde yapılan ayarlar sadece mikrofona yapılan müdahalelerdir kesinlikle cami içi ses sisteminizdeki hoparlörlere müdahale edilemez bu yüzden dijital mikserde ne kadar ayar yapılsa da yaptığınız bu ayarlara cami hoparlörünüzün cevap verebiliyor olması çok ehemmiyetlidir.
Bir dijital miksere dahil olan mikrofonların analog mikserde olduğu gibi bas-tiz-midbass ve midtizz ayarlarını yapabilirsiniz fakat en büyük artısı analog bir mikserde bası açtığınız zaman tam olarak hangi frekansları yükselttiğiniz bilmek neredeyse imkansızdır bilseniz dahi bass a dahil olan tüm frekansları beraber yükseltip beraber düşürebilirsiniz. Kaliteli bir cami içi ses sisteminde bazen bass a dair belli frekanslara ihtiyaç duyup bazılarını düşürmeniz gerebilir bu noktada analog mikserler bize cevap veremez Dijital mikserde ise önünüzde 80Hz den 20 kHz e kadar bütün frekans ayarlarını görürsünüz, Eğer bası açmak isterseniz hangi frekansı yükselttiğinizi bilebilirsiniz bu da cami içi ses sistemlerini akustik noktada çok büyük problem yaşanılan mekanlarda bize çok büyük avantaj oluşturur. Çünkü cami içi ses sisteminde hiçbir zaman standart bir ayar yoktur içerdeki mimari kullanılan malzeme ve halı dahi yapılan ayarları değiştirebilmektedir. Bu noktada dijital mikser bize her frekansı tek tek deneyerek hangisinin yükseltilmesinde hangisinin düşürülmesinde güzel bir ses yakalayabileceğimizi deneme fırsatı vermektedir.
Bu özelliğin diğer bir güzel tarafı bu ayarı her mikrofon için yapabiliyor olmamızdır. Mesela kürsüde yapılan konuşma ile mihrap da yapılan okumanın ihtiyaç duyduğu frekanslar bir olmadığı için her birine ayrı ayrı ayar yapılması gerekmektedir bu noktada dijital mikser bize her frekansı her mikrofonda ayarlayabilme imkanı vermektedir. Diğer bir artısı ara yüzünde bulunan rta grafiği, rta grafiği nedir Hali hazırda cami içi ses sisteminin okuduğu frekansları canlı veya genel özet olabilerek bize sunan bir sistemdir bu sistemin bize artısı okuyucunun yahut konuşmacının hangi ses frekansları arasında güçlü hangi frekanslar arasında zayıf olduğunu bize göstermektedir. Buna istinaden her mikrofon için açılan grafikle ihtiyaç duyulan frekansları arttırıp azaltabiliriz. Dijital mikserlerdeki diğer bir önemli özellik feedback destroyer, feedback destroyer genel itibariyle profesyonel sistemlerde harici olarak kullanılan bir cihazdır.
Cami içi ses sistemi noktasında canlı performansın olduğu ve kapalı olan mekanlarda sıkça rastlaştığımız problem olan ötme yahut çınlama diye bilinen feedbacktir. Harici olarak kullanıldığı takdirde sadece hoparlörlere etki edip öten frekansı belirleyip ihtiyaca göre istediğiniz db miktarınca düşürebilen bir sistemdir. Fakat bu işlem bazen camii içi okuma yahut konuşmadaki lezzetin kaybolmasına sebebiyet verebilmektedir veya okumada öten frekanslar konuşmada ötmemesine rağmen oradaki hoparlörlerinde o frekansı kaybetmesine sebebiyet verebilmektedir. Buda profesyonel bir ses sisteminde istemediğimiz bir olaydır.
Camii içi ses sistemlerinde, dijital mikser içinde dahili olarak
bu sistemi mevcut bir üründür, harici olarak başka bir cihaza ihtiyaç duymadan
yazılımsal olarak bu işlemi yapabilmektedir. Feedback destroyer kapalı
alanlarda bizim için en büyük problem olmasına istinaden dijital mikser in
içindeki bu özellik birçok noktada bizleri rahatlatmaktadır.
Ayriyeten feedback destroyerin bize kendi içinde sunduğu
özelliklerde vardır;
- Yazılım bize hangi frekansı düşürmemiz
gerektiğini söylemektedir.
- Yazılım bize hangi frkenası kaç db düşürmek
istiyorsak ona göre işlem yapmamıza müsaade etmektedir
- Yazılım bize otomatik olarak live modda anlık
olarak hangi frekansı aşşağı çekmemiz gerekiyorsa çekme işlemini kendi otomatik
olarak yapmaktadır
- Yahut hali hazırda belirlediğimiz sürekli öten frekanslar istediğimiz db ayarında düşürerek sabit tutulmasını sağlayabiliriz. Bu noktada canlı performansın yapıldığı kapalı alanlarda yaşanılan birçok problemin çözümünü bize sunmaktadır. Camii içi ses sistemine, Dijital mikserin bize sağladığı diğer bir özellik çok farklı efekt ayarları hali hazırda analog mikserlerde bulunan efekt ayarlına kıyasla dijital mikserdeki efekt ayarları bize birçok noktada müdahale izni vermektedir. Ayriyeten çatılı camilerde olmayan ve genellikle talep edilen kubbe efektine karşılamaya istinaden dijital mikserlerin içinde dünyada kubbe efektiyle meşhur olan birçok mekânın akustik özellikleri kayıt altına alınarak sistem içine yüklenmiştir. Mesela Talha elektronik olarak bizim projelerimizde tercih ettiğimiz dijital mikser içinde taj mahal in akustik özellikleri kaydedilerek efekt programı olarak bize sunulmuştur.Bu saydığımız özelliklere istinaden cami içi profesyonel ses sistemi beklenilen alanlarda Talha elektronik olarak kesinlikle dijital mikserin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.